25.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 23, 2024

Христо Иванов: Искам България да продължи да има правителство в тази ситуация

Най-четени

Още публикации

Искам България да продължи да има правителство в тази ситуация и поради факта, че основната логика на Конституцията е да има правителство. Това каза пред БНР Христо Иванов, лидер на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“.

„Това правителство е единственото, което в момента мога да си представя. То показа, че води до резултати. Когато има по-добра политическа алтернатива, аз съм готов тя да бъде обсъдена. И самата опозиция към момента не може да извади алтернатива и се отказаха от вотовете на недоверие, а обещаха“.

Христо Иванов подчерта категорично, че за ПП-ДБ парцелирането на регулаторите на квоти не може да бъде определящ принцип: „Нито може да бъде единствен принцип. Ние ще търсим начин в крайна сметка да наложим качество“.

Той посочи, че има парламентарна традиция и опозицията да бъде включена в тези решения: „Смятам, че е разумно ние много внимателно да обсъдим нейното продължаване (на тази парламентарна традиция – б.р.). Внимателен съм, защото сме се разбрали две неща – че ще разговаряме за всичко след Нова година и че докато всичко не е договорено, нищо не е договорено“.

Всички разбираме, че това (изборът на състав на регулаторите – б.р.) ще бъде въпрос, който ще е с много голям залог и с много голямо напрежение, увери Иванов и добави: „Убеден съм, че ако подходим рационално, не просто ще избегнем кризата, а ще покажем, че можем да произведем добри новини“.

По думите на Христо Иванов на шестима министри от кабинета „Денков“ са били искани оставките от партиите, които подкрепят правителството, и нито един от тях не е бил сменен: „Не бива да превръщаме тази изява в реална индикация за влияние и сила“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Иванов коментира казуса с неизлъченото интервю на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова и съмненията за намеса на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски – заради изразена от него публично позиция по темата.

„Всички трябва да разбираме, че е недопустимо политици да се намесват в програмата на БНР директно. Никой няма интерес да създаваме впечатлението, че има такава намеса, България няма интерес. Същевременно е много важно да установим, че когато става дума за Националното радио, а не някакво си радио, е много важно да има установени стандарти. При толкова разделено общество и толкова гледни точки – трябва да има ясни стандарти. За да стигнем до яснота какви са тези стандарти, приложими към конкретното интервю и казус, много е важно Програмният съвет на БНР да излезе с много подробен доклад по този случай. Било ли е съгласувано това интервю? Защо? С какви съображения? Ако съдържанието му по някакъв начин е било проблематично, на кои конкретни норми и стандарти то не е отговаряло. За да можем да видим дали наистина става дума за политическа намеса, или наистина има някакъв проблем“.

Според Христо Иванов трибуната на БНР е национален ресурс и как той се използва, трябва да бъде въпрос на ясни стандарти.

Иванов изтъкна, че и след евентуално изпълнение на задачите, които си постави правителството – влизане в Шенген и еврозоната и промени в Конституцията – то ще има смисъл да продължи да съществува заради това, че „дава възможност да се движим към налагане на някакви стандарти, свързани с налагане на върховенство на правото и създаване на институционална предпоставка за изчистване на корупционната среда“.

снимка: Христо Иванов

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации