23.3 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юни 22, 2024

Мария Габриел: Ще е проява на политическа зрялост да се случи ротацията

Най-четени

Още публикации

Смятам, че България е суверенна държава и като такава взема своите суверенни решения. Изказвания като това на Мария Захарова не са в тона на дипломацията и демократичността. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в ефира на бТВ.

На въпрос привикала ли е руския посланик Елеонора Митрофанова, тя обясни: „Във всеки един момент или ситуация, при която е имало повод за такива разговори, това се е случвало. Имаме своето право да си отстояваме решенията.”

„Мястото на Паметника на съветската армия е в музея. България е в ЕС и в НАТО, направили сме своя избор. Солидарността с Украйна е солидарност с демократичните принципи. Виждаме колко важно е да продължаваме да подкрепяме последователно и с каквото е необходимо Украйна, защото далеч конфликтът не засяга само нея. Все пак Черно море ни е важно, нали?”, подчерта тя.

Габриел допълни, че е важно в този процес да не оставаме единствено на позицията да дебатираме нещо, което е ясна истина – руската агресия в Украйна е започната от Русия. Украйна е в правото си да се защитава. България има активна роля и отстоява своята позиция.

„Имаме ротация, имаме правителство, всеки ден партиите намират път към диалог. Вярвам, че за шест месеца България отстоява толкова последователна позиция по отношение Шенген, еврозоната, обръщането на вниманието към важни социални теми. Трябва може би да дадем по-голяма видимост на свършеното добро, за да не вземат превес неразбирателството и полемиката”, каза още вицепремиерът.

Тя смята, че да се случи ротацията ще е проява на политическа зрялост, а България показа през последните шест месеца, че е способна на това. „Преди да се случи ротацията, има важен момент, в който ще се даде оценка на всеки един, включително на мен. Важно е двамата с премиера Николай Денков да имаме ясна оценка по отношение постигнатото от всеки министър, както и удовлетворението на гражданите. На този етап не виждам повод да излизаме извън споразумението ни отпреди 6 месеца.”

„България настоява именно до края на годината да имаме ясна времева рамка за влизане в Шенген. Ние имаме позиция, която е силна заради показателите и фактите“, обясни вицепремиерът.

„Имаме добра координация по отношение на Народното събрание, изпълнителната власт и евродепутатите. Влизайки в Шенген, България ще допринесе затова пространството да стане по-добре функциониращо и по-силно. България разбира вътрешнополитическите ситуации, но ще отстоява извоюваното“, подчерта тя.

„Идеята за поетапно влизане в Шенген не е нова. Трябва да се отчетат два аспекта. Ако имаме поетапно присъединяване, което очертава влизане с въздушни, морски и със сухопътни – за нас би дало голяма яснота и да успеем да се позиционираме в края на един процес. Нашите резултати са за сухопътните граници. Трябва да отстояваме това, че ние искаме нещо, което сме заслужили. Държавите, които имат резерви, трябва да знаят, че е добре да разчитат на гласа на България и в следващите месеци и години, когато темата за миграция ще се повдига на европейско ниво“, добави вицепремиерът.

„Не става дума за нови условия с Австрия, а за повече доверие. За нас е важно каквото и да има като допълнителни доброволни мерки, те да допринесат за по-добрата работа на Дъблинското споразумение, да се повдига темата за шенгенското пространство, което има нужда да бъде подобрено“, каза още Габриел.

„Няма основание да смятаме, че ще има разделяне на България и Румъния за Шенген. Изключително координирани сме. Важно е България и Румъния да отстояват заедно позицията си. Унгария не ни е изненадала. Имах разговор с външния министър, в който той много ясно каза, че за тях темата за газа е свързан с националната им сигурност. Ето колко е важно да си надежден партньор. Унгария ясно и по дипломатически път обяви своето искане. Нашата отговорност е да направим всичко възможно, за да няма изненади“.

За вътрешния министър Калин Стоянов вицепремиерът допълни: „Аз работя прекрасно с него. Смятам, че това, което виждаме по темата Шенген, е ясна оценка за това как България работи в синхрон между вътрешното и външното министерство.”

Тя припомни, че всеки един от министрите е бил обсъден между нея и акад. Николай Денков.

За похитения български кораб „Руен” Габриел обяви: „Разполагаме с информация от първия час, в който се случи отвличането на кораба. В постоянна връзка сме с всички институции и международни партньори, които да съдействат в ситуацията. За нас е водещо доброто здраве на сънародниците ни и тяхното връщане. В момента те са добре.”

източник: БТВ

снимка: Мария Габриел

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации