12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Поставиха платформа за птици във „Варненско-Белославското езеро“

Най-четени

Още публикации

Поставиха платформа за гнездене на птици в защитена местност „Ятата“ край Белослав, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Макар и с малка площ (само 154 ха) ЗМ „Ятата“ се отличава с богато видово разнообразие от птици през всички сезони. На територията ѝ са установени 208 вида птици, от които 82 са включени в Червената книга България.

От срещащите се видове 89 са от европейско природозащитно значение (SPEC). Въпреки това зоната предлага ограничени възможности за гнездене на някои видове водолюбиви птици като речната рибарка, кокилобегача и др., чиито гнездови местообитания са твърде специфични. Тези видове се срещат по време на миграции, но не гнездят или се размножават нерегулярно с ниски числености, както в Ятата, така и в съседно разположената по-голяма защитена зона „Варненско-Белославско езеро“.

Изкуствените платформи за гнездене са ключови съоръжения, които доказано привличат за гнездене птиците и увеличават техните популации в определени зони, посочват от БДЗП.

В България добър пример за това са влажните зони около Бургас, където има създадени няколко подобни гнездови местообитания.

От дружеството се надяват, че през гнездовия сезон птиците ще се заселят и на новоизградената платформа. В близките месеци предстои изграждането и на втора подобна платформа, която ще бъде разположена в западните части на Белославското езеро.

Дейността се извършва в рамките на проект, финансиран от програма LIFE, в който БДЗП си партнира с Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

снимка: Михаил Илиев

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации