8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Най-големият крузиен кораб в света потегли на първото си плаване

Най-четени

Още публикации

Най-големият круизен кораб в света потегли на първото си плаване от Маями, Флорида към тропиците. Наречен „Икона на моретата“ той е с дължина 365 метра, има 20 палуби и може да приеме до 7600 пасажери.

Еколози предупредиха, че плаващият дворец е източник на значителни количества вредни парникови газове. Корабът се задвижва с втечнен природен газ. Той изгаря по-чисто, в сравнение с традиционното корабно гориво като мазут, но има риск от изтичане на метан, предава БНТ. 

Според експертни оценки този парников газ в атмосферата задържа 80 пъти повече топлина от въглеродния диоксид за период от 20 години. Намаляването на вредните емисии е от ключово значение за борбата с глобалното затопляне.

„Икона на моретата“ струва 2 милиарда долара, разполага със 7 плувни басейна, 6 водни пързалки и над 40 ресторанта, барове и салони. Компанията – корабособственик „Ройъл Карибиън“ планира да пусне кораб с нулеви емисии до 2035-та година.

снимка: euronews.com

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации