16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Безплатен обяд за възрастни хора стартира Сдружение „Хора от народа“ във Варна

Най-четени

Още публикации

Безплатен обяд за възрастни хора стартира от 27 март 2024 г. във Варна. Инициативата ще се провежда всяка сряда в механа „Хора от народа“ на ул. „Гаврил Кръстевич“ №2, където от 12 до 16 ч. ще се раздава безплатен обяд на всички желаещи в пенсионна възраст.

Идеята е на двамата основатели на Сдружение „Хора от народа“ Галин Иванов и Пламен Ангелов, които още преди години мечтаят да се създадат по-добри условия за живота на българите и по-специално на пенсионерите в България.

„С доброволците ни се опитваме да направим живота на българите и в частност на пенсионерите по-щастлив“, казва председателят на неправителствената организация Галин Иванов. „Чрез магазините, които правим в цяла България, искаме хората да имат достъп до качествена и хубава храна. Открихме и маханата, която има мисията да възроди стари български рецепти, съчетани с автентична народна музика и традиции. За целта си сътрудничим с производители на най-качествени български продукти.

Искаме инициативата от 12 до 16 ч. в сряда да стане традиция. Не се притесняваме от броя хора, които биха дошли, защото можем да осигурим на всички качествено обслужване и трапеза с родно меню. Искаме всички да разберат, че мислим за народа и искаме да помагаме по какъвто и да е начин. Знаем как пенсионерите в България са забравени на по-заден план, те изнемогват, трудно им е да работят, едва свързват двата края. В нашите магазини постоянно даряваме храна на възрастни хора, правим кошници на стойност 50-100 лева,

записваме всеки един възрастен човек, който влиза в нашия магазин, и провеждаме томболи, за да изберем на случаен принцип къде да насочим даренията с продукти“ – споделя Галин Иванов.

Двамата млади инициатори са обединили усилията на български производители и доброволци, които да участват в различни дарителски акции. Споделят, че нямат политически или псевдонационалистически мотиви, а искат само да работят за народа, за да възродят заедно българските традиции и както те самите казват: „Да се буди народът отвътре и заедно да градим България“. Имат поддръжници от цялата страна, включително и българи от чужбина се завръщат, за да ги подпомогнат в благородните каузи.

В първия ден от кампанията с безплатен обяд в механата вече има десетки желаещи да опитат вкусното българско меню. Предстои нова инициатива в община Добрич за направа на екопътеки с цел възраждане на туризма в тамошния регион. Ще се наблегне на скалните манастири, детски лагери с обучение сред природата и др.

Преди година младите хора са организирали и събор в село Крагулево, където е проведено почистване и организиране на фолклорна програма, както и почерпка с подкрепата на Исторически парк, с. Неофит Рилски. Обединяват се с все повече организации, за да се разрасне каузата в различни части на България. „За да си оправим държавата“, споделят целите си младите инициатори. 

източник и снимка: Красива Варна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации